Zdrowo znaczy powoli


 
Jak powszechnie wiadomo Świat pędzi przed siebie, a wszystko co nas otacza jest coraz częściej wynikiem szybkiej masowej produkcji wykorzystującej najnowsze zdobycze techniki, które nie koniecznie są najzdrowsze dla naszego organizmu. Taka rzeczywistość zaczyna się oczywiście przenosić do branży piekarskiej. Przemysłowe piekarnie wykorzystując szybkie technologie produkcji pieczywa zalewają swoimi produktami hipermarkety, supermarkety i różnego rodzaju  dyskonty spożywcze.  Nikomu nie musimy tłumaczyć, iż popularne „mixy” dodawane do wyrobów piekarniczych w celu przyspieszenia wzrostu produktów oraz wydłużenia przydatności do spożycia nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.
 
Czego zatem szukać i na co powinniśmy zwracać uwagę? 

Otóż naturalnie, zdrowo i smacznie można wypiekać pieczywo, ale jest do tego niezbędna wydłużona  fermentacja. Proces ten dotyczy zarówno fermentacji kwasu, jak również fermentacji gotowego ciasta.   

 
Pragniemy Państwu zakomunikować iż drożdżówki, które z dumą wypiekamy już blisko 40 lat  w tym roku otrzymały ochronę patentową i są chronione Patentem na całym świecie. Ochronę patentową uzyskaliśmy ze względu na jedyną w swoim rodzaju recepturę ciasta drożdżowego. Ciemne chleby, które Państwu oferujemy są jednym z najlepszych źródeł magnezu, jednak znaczna jego część jest dostępna dopiero, gdy kwas fitynowy (fitynian) zostanie zneutralizowany właśnie przez bakterie kwasu mlekowego. Produkcja kwasów przez bakterie kwasu mlekowego obniża szybkość reakcji glikemicznej (szybkość z jaką żywność podnosi stężenie glukozy we krwi). Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia (otyłości i cukrzycy). Jest to naturalny sposób zmniejszenia indeksu glikemicznego.

Bułki wypiekane na naszych sklepach charakteryzują się 10 godzinnym procesem fermantacji ciasta, są zatem bardzo bogate w bakterie kwasu mlekowego, które odgrywają ważna rolę w zakresie bezpieczeństwa żywności. Pozwalają na rezygnację z zastosowania propionianu wapnia i innych chemicznych środków konserwujących, które mają działanie rakotwórcze, są przyczyną innych schorzeń, również zaburzeń psychiki.

 
Jeżeli ciasto podda się długiej fermentacji powstaje w nim kwas mlekowy, który ma kolosalne znaczenie w diecie człowieka. Jeżeli w pożywieniu nie występuje w odpowiedniej ilości może powodować problemy zdrowotne. Coraz więcej badań wykazuje niezwykłą moc bakterii kwasu mlekowego, które nie tylko kontrolują szkodliwe bakterie i substancje ale również mogą je czynić przydatnymi dla człowieka.

Piekarnio-Cukiernia Ryszard Steskal Sp.J. produkuje pieczywo na naturalnym 3 fazowym zakwasie (dojrzewanie 16 godzin), zawiera on dużo antyoksydantów (zapobiegają starzeniu i nowotworom), znaczne ilości kwasu foliowego (wit. B) oraz mikroelementy (Mg, Fe, Zn) jak i wiele przeciwutleniaczy.

Nietolerancja zbóż nie jest już tylko problemem genetycznym, ale wynikiem lekkomyślnego stosowania wiedzy naukowej w służbie wielkiego biznesu a nie zdrowia. Przemysł nie ma czasu na czekanie aż kwas wyrośnie i dojrzeje, a kęsy ciasta nabiorą naturalnego aromatu. W przemyśle liczy się tylko ilość i długi termin przydatności do spożycia.

Chcemy jednak podkreślić, że macie Państwo alternatywę - możecie codziennie sięgać po wypieki charakteryzujące się bardzo długą fermentacją. Piekarnio-Cukiernia Ryszard Steskal Sp.J. już od 1975 roku przestrzega zasady „Zdrowo znaczy powoli”. Wszystkie nasze wypieki są bardzo bogate w bakterie kwasu mlekowego, które to znacznie poprawiają wartość odżywczą pieczywa pszennego przez zmniejszenie ilości fitynianu. 

 
 
Bakterie kwasu mlekowego mogą neutralizować składnik glutenu, który powoduje reakcję immunologiczną. Atakuje błony śluzowe  jelita przez co zakłóca wchłanianie składników odżywczych.

Unikalne właściwości bakterii kwasu mlekowego mogą eliminować pewne elementy pszenicy, które czynią ją nieprzyswajalną dla człowieka. Bakterie te mogą być narzędziem w walce z obniżaniem nietolerancji glutenu i sprawić, że każdy będzie mógł jeść chleb pszenny i żytni.
Pragniemy podkreślić, że nasza firma kładzie olbrzymi nacisk na jakość i naturalny proces wypieku oraz wprowadza ciągle nowe wypieki do swojej oferty. Zapraszamy do swoich sklepów firmowych, gdzie znajdziecie Państwo dwie pozycje: pszenny Chleb Biesiadny oraz pszenno-żytni Chleb Farmer bardzo bogate w bakterie kwasu mlekowego.